Periodontoloji

Periodontoloji Periodontoloji, dişin destek dokularını (diş eti ve alveol kemiği) etkileyen patolojilerle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Periodontolojinin tedavi ettiği patolojiler, tipik olarak gingivitis ve periodontitistir. Diş eti iltihabı, diş etlerinde ortaya çıkabilecek geri dönüşümlü bir problemdir. Ancak bu sorun ihmal edilirse periodontitise dönüşebilir. Pyorrhea veya periodontal hastalık olarak da bilinen periodontitis, en derin periodontal dokuları (sementum kökü periodontal ligament ve alveolar kemik) etkileyen inflamatuar bir hastalıktır. Alarm zili görevi görebilecek semptomlar, şunları içerir:
  • Diş etlerinde kanama
  • Dişlerin günlük temizliği sırasında ağrı
  • Ağız kokusu
Zamanında teşhis ve tedavi edilmezse periodontitis, diş kaybına neden olabilir. Periodontal hastalıklara temel olarak yetersiz ağız hijyeni, sigara, diyabet ve aile yatkınlığı gibi tanımlanmış diğer risk faktörleri neden olur. Bakterilerin, dişler ve diş etleri arasında bakteri plağı şeklinde birikmesi, uygun şekilde temizlenmediği takdirde tartara dönüşebilir. Bunlar periodontal cep oluşumu ve diş hareketliliği ile periodontal dokuların tahribatına neden olarak diş kaybına neden olur.

Periodental Hastalık Nedenleri

İyi ağız hijyenine dikkat etmeyen ve hastalığa bireysel yatkınlığı olanlar, periodontal hastalığa yakalanabilir. Özellikle periodental hastalık nedenleri ve destekleyen faktörler şunlardır:
  • Yetersiz ağız hijyeni: Periodontitis vakalarının ana nedenidir. Bakteri plağı, önce diş eti iltihabına neden olur ve daha sonra periodontitis haline gelir.
  • Sigara: Sigara içenlerin içmeyenlere göre periodontitise yakalanma riski daha yüksektir. Sigara içenlerde bu hastalık genellikle daha hızlı ilerler, daha agresif bir seyir gösterir ve tedaviye daha az yanıt verir.
  • Genetik yatkınlık: Bazı insanlar, kusursuz ağız hijyenine rağmen periodontal hastalıktan muzdaripken, diğerleri tartar ve plak kütlelerine rağmen sağlıklı periodontal yapılara sahip olabilirler. Bunun nedeni, popülasyonun yaklaşık %27’sini periodontal hastalığa yatkınlık yaratan bir geni miras almasıdır.
  • Stres: Birçok bilimsel çalışma, muhtemelen stresin bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle stres ve periodontal hastalık arasındaki ilişkiyi vurgulamıştır.
  • Hamilelik: Güçlü hormonal dalgalanmalar, diş eti iltihabı ve periodontitisin başlamasını kolaylaştırır.
  • Belirli hastalıklar: Esas olarak diyabet ve belirli romatoid artrit formlarının yanı sıra konjenital veya edinilmiş immün yetmezlikler (AIDS vs.) bu sorunu tetikleyebilir.

Periodontoloji Tedavisi

Periodental hastalıkların evresine ve derecesine göre antienfektif tedavi, antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavinin ilerlemesi, bulguların değerlendirilmesinin bir parçası olarak izlenir. Sonuçları garanti altına almak için düzenli aralıklarla destekleyici tedavi uygulanabilir. Diş temizliği, tedavinin önemli bir parçasıdır. Genel olarak periodontitis gibi periodental hastalıkların tedavisi şu adımlardan oluşur:
  • Anamnez, bulgular, tanı ve dökümantasyon
Tedavi için ön koşul, hastalığı özgü anamnez, klinik bulgular ve teşhistir. Teşhise bağlı olarak diş hekimleri, tedaviye ihtiyacı olup olmadığına karar verir.
  • Periodontolojik bilgi (konsültasyon)
Konsültasyon sırasında hastalar, bulgular ve teşhis hakkında bilgi alırlar. Ayrıca diş hekimleri, tedavinin ilgili adımlarını ve gerekirse alternatiflerini tartışır. Tartışmanın bir kısmı da sigara gibi risk faktörlerini azaltmak için sağlık bilincine sahip davranışın öneminin bir açıklamasıdır. Ek olarak hastalar, diğer hastalıklarla etkileşimler hakkında bilgilendirilirler.
  • Konservatif önlemler
Endikasyona bağlı olarak diş koruma önlemleri, periodontoloji tedavisi öncesinde veya sırasında gerçekleştirilir.
  • Hastaya özel ağız hijyeni talimatı
Antienfektif tedavi ile bağlantılı olarak hastaya, özel ağız hijyeni talimatları verilir. Öte yandan diş etlerinin iltihaplanma durumu belirlenir. Son olarak diş hekimi, hastaları uygun bireysel ağız hijyeni hakkında bilgilendirir ve onlara olası yardımcıları veya uygulamaları gösterir.
  • Antienfektif tedavi
Antienfektif tedavi, erişilebilir tüm yumuşak veya sert tortuların, biyofilmlerin ve diş taşlarının (diş etlerinin altındaki tartar) periodontal ceplerden çıkarıldığı kapalı bir prosedürdür.
  • Antibiyotik tedavisi
Özellikle şiddetli formlarda, antienfektif tedavi ile aynı zamanda sistematik antibiyotikleri doktor reçete edilebilir.
  • Bulguların değerlendirilmesi
Antienfektif tedavinin bitiminden birkaç ay sonra periodontal bulguların ilk değerlendirmesi yapılır. Elde edilen bulgular, verilerle karşılaştırılarak daha sonraki işlem tam olarak planlanabilir ve tedavi gerektiren diğer periodontal sorunlar belirlenebilir. Gerekirse bulguların yeniden değerlendirilmesi de dahil olmak üzere cerrahi tedavi uygulanabilir. Aksi halde destekleyici tedavi, doğrudan takip eder.
  • Cerrahi tedavi
Bazı durumlarda periodontal ceplere cerrahi müdahale gerekli olabilir. Böyle bir işlemin yapılıp yapılmaması için diş hekimi, hasta ile görüşür ve ortak bir şekilde karar verilir.

Periodontal Hastalıklar Nasıl Önlenir?

Diş eti iltihabı veya periodontitis gibi periodental hastalıkları önlemenin en önemli iki yolu şunlardır:
  1. Yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası veya elektrikli diş fırçası ile günde en az iki defa dişleri fırçalamak,
  2. Diş hekimine düzenli ziyaretler (yılda en az iki defa) yapmak.

Bazı Önemli İpuçları

Diş problemlerinin ortaya çıkmasını önlemek için iyi bir ağız hijyeni sağlamak ve düzenli olarak diş hekimine danışmak çok önemlidir. Bununla beraber diş sağlığı için erken yaşlardan itibaren önlem almak gerekir. Yakın dönemde yapılan bir araştırmaya göre diş eti iltihabı, 18 ile 30 yaşındakilerin %24’ünü ve 60 ile 77 yaşındakilerin ise %27’sini kronik olarak etkiliyor. Bu da iyi diş hijyeninin her yaşta şart olduğunu gösteriyor. Dişlerin fırçalanması, sık değiştirilecek küçük boyutlu yumuşak bir diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanılarak yapılmalıdır. Bunlar, dişlere ek koruma sağlar. Ayrıca, dişler arasındaki dar alanlara ulaşmak için diş ipi kullanımı da önemlidir. Tüm bunlarla beraber çiğneme, bakterilerin ürettiği asitlerin yok edilmesine yardımcı olan daha fazla tükürük üretilmesine neden olur. Böylece her yemekten sonra şekersiz sakız çiğnenebilir. Ayrıca, bakterilerin bu toksin üretimini sınırlamak için beslenme rejimine de dikkat etmek gerekir. Şeker, ağızda bulunan mikroorganizmaların en sevdiği maddedir. Bunlar, onları metabolize ederek dişlerin demineralizasyonundan ve dolayısıyla diğer sorunların yanı sıra boşlukların ortaya çıkmasından sorumludur. Bu nedenle şekerli yiyecekler mutlaka azaltılmalıdır.

Dental Plus İstanbul Ailesine Katılan
Binlerce Mutlu Gülümseme!

Dental Plus Istanbul
4.9
Based on 389 reviews
powered by Google
Aynur KaçmazAynur Kaçmaz
07:38 02 Dec 23
Fatih AkdoğanFatih Akdoğan
07:27 02 Dec 23
GreetGreet
18:40 23 Oct 23
Sercin GeziciSercin Gezici
16:00 02 Dec 23
Diş Hekimliği mesleğini layığı ile yapan, hem oğlumun hem benim tüm tedavilerimizi eksiksiz ve sakince gerçekleştiren hastasını rahatlatan ve eli bu kadar hafif olan bir doktor ile karşılaşmak sanırım büyük bir şans. Dt Cemre Güzel Hanım ve ekip arkadaşı Ümran Hanım ilk kez bir diş hekimi koltuğunda bu kadar rahatım. Güler yüzünüz ve harika enerjiniz için çok teşekkürler. Gönül rahatlığı ile herkese tavsiye ederim Cemre Hanım ile çalışmalısınız.
Aynur KaçmazAynur Kaçmaz
07:38 02 Dec 23
Fatih AkdoğanFatih Akdoğan
07:27 02 Dec 23
Malik YusufMalik Yusuf
11:00 28 Nov 23
Bu dişçi muayenehanesi sadece uygun maliyetli olmakla kalmadı, aynı zamanda kusursuz bir temizlik seviyesini de korudu. Başlangıçta bazı personelde dil engelleriyle karşılaşılmasına rağmen Afrah, her şeyi bir arada tutan paha biçilmez bir yapıştırıcı olarak ortaya çıktı. Çok dilli yetenekleri yalnızca sorunsuz iletişimi kolaylaştırmakla kalmadı, aynı zamanda hasta bakımına olan bağlılığını da sergiledi. Hizmetlerinin eksiksizliği, röntgen sonrası verilen tavsiyelere kadar uzanır ve ayrıntılı bir tedavi planı sunar. Daha da önemlisi, personel, herhangi bir baskı olmadan tedavi yolunuzu seçme özgürlüğüyle kendinizi rahat ve bilgili hissetmenizi sağlar. Bu hususlar, bu dişhekimliği tesisinde çok yönlü ve hasta odaklı bir deneyime katkıda bulunmaktadır.Ziyaretiniz boyunca size birkaç kez ücretsiz çay ve su ikram edileceğini unutmayın. Bu düşünceli jest, ziyaretinize rahatlık katarak sıcak bir ortam yaratır.Afrah'ın maliyet etkinliği, temizliği ve mükemmel desteğiyle birleşen bu diş muayenehanesi, ayrıntılara verdiği önem ve pozitif ve konforlu bir hasta deneyimi sağlama konusundaki kararlılığıyla öne çıkıyor.Yardımlarınız için tekrar teşekkürler Afrah
Maşide DoğanMaşide Doğan
08:46 28 Nov 23
Sayın Prof. Dr. Serdar Üşümez ve Prof. Dr. Ufuk Sezer hocamıza teşekkür ediyorum . Alanındaki uzmanlıkları ,tecrübesi ,saygısı, titiz çalışması ve güler yüzü ile harika diş hekimleri gönül rahatlığıyla güvenebilirsiniz herkese tavsiye ediyorum .Esma hanım ve Gülay hanıma ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Tuba ÖzpınarTuba Özpınar
16:38 23 Nov 23
Çok kıymetli Aslıhan hocama,titizliği, mükemmeliyetçiliği, güleryüzü ve pozitif enerjisi için sonsuz teşekkür ederim♥️😍 Rengi ve şekli bozulan dişlerimin yerlerini laminalar aldı, o kadar doğallar ki. İyi ki siz iyi ki… Kocaman seviyorum♥️🙏Hocamın Asistanı Arzu hanıma ilgisinden ve güleryüzünden dolayı çok teşekkür ederim.Danışmada çalışan arkadaşlar da şahaneler. İyi ki dental plus..Herşey için çok teşekkür ederim ♥️
elif delielif deli
23:27 22 Nov 23
Sevgili doktorlarım Serdar Üşümez, Ömer Faruk Tan ve güler yüzlü çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ederim. Tedavi sürecinde işini en iyi şekilde yapmasına ilave olarak hastasını önemseyen, hoşgörülü ve özverili tavrından dolayı Serdar beye ayrıca teşekkür ederim. Çok memnun kaldım, tavsiye ederim.
arnaud desvernayarnaud desvernay
11:25 30 Oct 23
M. Faruk çok iyi ve profesyonel bir diş hekimi!Tavsiye edilecek bir yer!
GreetGreet
18:40 23 Oct 23
YUSUFYUSUF
08:32 05 Oct 23
Dr. Güzin hanıma, ekibine, karşılamada çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum, oldukça ilgililer
binnur tilgenbinnur tilgen
12:58 02 Oct 23
Öncelikle çok güler yüzlü ekibinize daha sonra hocalarımıza çok teşekkür ediyorum senelerdir almış olduğumuz hizmetten çok memnunuz. Diş eti tedavim de Ufuk hocama kanal tedavilerimde Hüseyin hocama veee zirkonyum ve laminelerim için de Aslıhan hocama sonsuz teşekkür ediyorum.
Dilara ÇamyurduDilara Çamyurdu
08:49 01 Oct 23
Uyguladıkları şahane tedavi sayesinde bugün mükemmel görünen, sağlıklı dişlere kavuştuğum için Dental Plus ekibi ve Faruk Hocamıza sonsuz teşekkürü borç biliyorum. Tedaviden neredeyse vazgeçmek üzereyken kendileri ile tanıştım, Faruk Hocamızın sürekli gülen yüzü ve sürece dair beni daima bilgilendirmesi, poliklinikten çıktıktan sonraki konforuma kadar düşünmesi bütün korkularımı yenmemi sağladı. Hocamızın yönlendirmesi ve gerçekçi beklentilerimiz ile her şeyden evvel diş sağlığımı ön planda tutarak müthiş estetik bir görünüm yakaladık. Dişlerinizi gözünüz kapalı bir şekilde hocamıza emanet edebilirsiniz; kendisine verdiği bu güven ve emek için binlerce kez teşekkür ederim.Poliklinikte tedavi planım en ince ayrıntısına kadar, çalışma saatlerim ve koşullarım düşünülerek oluşturuldu; gündelik hayatıma ağrım sızım olmadan devam edebildim. Randevudan bir gün önce arayıp hatırlatma yapan, randevu oluştururken sonsuz bir anlayışla yaklaşan, röntgen çekiminde bile beni güldürebilen tüm Dental Plus ailesine gerçekten minnettarım. Soru işaretleriniz, korkularınız varsa kesinlikle uğramanızı tavsiye ederim.
Bahar AktaşBahar Aktaş
12:31 09 Sep 23
Uzun süre önce dişlerimi yaptırmaya karar verdiğimde doktor ve klinik arayışına başladım ancak hiçbir doktorda güven sağlayamadım taki buraya gelene ve Aslıhan Hocanın güven veren tavrını görene kadar. Tedaviye başladım ve sonuç beklediğimden güzel oldu. Aslıhan Hoca gerçekten ne istediğimi anladığı için sonuç mükemmel oldu. Tedavi sırasında ki naifliği işine olan tutumu o kadar güzeldi ki herşey için çok teşekkür ederim.Ayrıca yardımcısı Arzu Hanımda bi o kadar ilgili ve özenliydi onada ayrıca teşekkür ederim ☺️
Dilek BDilek B
16:31 14 Aug 23
Diş taşı temizliği için gittim. Cemre Hoca’ya çok teşekkür ederim. O kadar titiz ve özenli çalışıyor ki anlatamam. Eli de çok hafifti hiç bir şey hissetmedim. Sonuç olarak inanılmaz mutlu ayrıldım😊 Ayrıca Klinik çok hijyenikti ve bankoda çalışan kişiler de çok güler yüzlüydü🙏🏼
Ozge OZEROzge OZER
11:49 20 Jun 23
Uzun zamandır diş hekimlerine olan çekincem yüzünden implant tedavimi ertelemiştim, implant yaptırmaktan ayrıca ürküyordum. Çevremde implant yaptırıp olumsuz şeyler yaşayan kişilerin hikayelerinden de çok etkilenmiştim. Fakat Dr. Faruk hocamız sayesinde önyargılarımın yerini büyük bir memnuniyet aldı. İki implantımı da aynı gün aynı anda yaptırıp, hiç bir sorun (ağrı dahil) yaşamadım. 2 ay sonra yurtdışına gideceğimden implantlarımın zamanında (hatta daha erken) iyileşmesi gerekiyordu. Kendileri hem doğru yönlendirmelerde bulundular hem de çok özenli davrandılar. Gereksiz olan hiç bir işlemi yapmadılar, önermediler. Gerekli gereksiz tüm kaygılarımı giderdiler bıkmadan usanmadan her sorumu yanıtladılar, iletişimde de bir sorun yaşamadım. Kendimi hiç hasta veya müşteri gibi hissetmedim, iletişime geçtiğim tüm personelleri samimi davrandılar. Faruk hocama ve ona yardımcı olan asistanlarına -özellikle her randevumda beni arayan ve her işlemimde hocamızı asiste eden hanımefendiye- buradan çok çok teşekkürlerimi iletmek isterim.. (:
js_loader